SKUPINSKE VADBE

/SKUPINSKE VADBE
SKUPINSKE VADBE 2016-08-23T14:18:50+00:00

PILATES

Pilates je celostna telesna vadba, ki nosi poudarek na težje dostopnih, manjših in šibkejših mišicah, ki pripomorejo k pravilni in zdravi telesni drži, krepitvi mišic in kardiovaskularnega sistema, izboljšani telesni pripravljenosti in koordinaciji, ter bolj povdarjenemu samozavedanju. Trening vključuje vaje za moč, raztezanje in dihanje. Vadba je primerna tudi za rehabilitacijo po poškodbah.

Podlaga vsej vadbi je treniranje telesnega centra »(Powerhouse)«, ki zajema mišice spodnjega dela trupa: medenične, trebušne in hrbtne. Vse vaje se izvajajo počasi in tekoče, z upoštevanjem pravilnega dihanja. Tak način vadbe je blagodejen tako za mišice kot tudi za členke. Pilates zajema okoli 500 različnih vaj, ki služijo krepitvi in raztezanju mišic.

V starosti je redna telesna vadba izjemnega pomena, saj gibanje ohranja kosti čvrste in močne, poleg tega pa deluje kot preventiva pri boleznih srca in dihal. Pilates je odlična vadba za starejše, saj ne vsebuje eksplozivnih in dinamičnih gibov, ki bi lahko vodeli do poškodb.

JOGA

Jóga je družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Izvira iz Indije, kjer ostaja močna življenjska tradicija in predstavlja pot k razsvetljenju. Jogo ne tvorijo le telesni položaji ali asane. Asane so sicer večini ljudi najbolj znani popularni elementi joge, vendar je bistvo asan predvsem to, da pripravijo naše fizično telo na bolj poglobljeno urjenje joge. Joga je na zahtevnejši stopnji znanost o telesu, duhu in duši. Da bi to dosegli, moramo z določenimi vajami pripraviti naše fizično telo, uriti zmožnost koncentracije in disciplinirati naš duh.
Joga za starejše
Vadba temelji na jogi. V začetnem obdobju je poudarek na preprostejših vajah in raztezanju, postopoma se nato dodaja več položajev iz joge (asan). Ura poteka tako, da najprej ogrejemo posamezne dele telesa in sklepe, nadaljujemo z vajami na vseh štirih ter stoječimi položaji (izpadni koraki, pozdrav soncu, bojevniki, ravnotežnostni položaji) in zaključimo z raztezanjem. Vadba je primerna tako za začetnike kot za tiste, ki jogo že poznajo. Poleg tega se skupini lahko pridruži kdorkoli, ne glede na starost.