BREAKDANCE

/BREAKDANCE
BREAKDANCE 2017-09-06T11:20:40+00:00

Izvirno ime za breakdance je bboying, v medijih pa se je zanj ustalil izraz breakdancing. Razvil se je v začetku sedemdesetih let 20. stoletja v Bronxu skupaj s hip hop kulturo in je tudi njen element, podobno kot grafiti, DJanje in rapanje.

Breakdance je bil na začetku samo TopRock, šele kasneje se je razvil »footwork«. Pomembni deli breakdancea so tudi battli (bitke), cyphri (krogi) in pa spoštovanje do drugih bboyjev. »Crew« (dobesedno posadka) je skupina prijateljev, ki skupaj trenirajo in tekmujejo na prireditvah. Število članov ni omejeno, lahko se med seboj tudi združujejo in s tem postajajo večji ter močnejši. Breakdance se večinoma pleše na breakbeate.

Vrste:
Top Rock – je začetni ples v breakdanceu, s katerim bboy (breakdancer) pokaže svoj stil in svoj smisel za glasbo. Izvaja se ga na nogah, kakor hip-hop.
Footwork – ples po tleh samo s premikanjem nog v stilu sixstep threestep…
Freeze – vsi gibi povezani s stojo in zadržani gibi. pri njih se ustaviš in “zamrzneš”.
Powermoves – tako imenovani »močni gibi« kot so »headspin« (vrtenje na glavi), »windmill«, »Airtrack«, »Flare«, »Jackhammer«

V Plesnem studiu Tina vpisujemo v naslednje skupine:


BREAKDANCE 1 (letniki 2011-2008)

Gibanja, ki jih izvajajo pri breakdance-u, so vzeta iz gimnastike, capoiere, salse in drugih plesnih in vadbenih zvrsti, sestavljajo jih razne akrobacije, vrtenja in nenadna ustavljanja. Otroci bodo razvili koordinacijo v prostoru, ravnotežje, moč, eksplozivnost ter ritem za glasbo in to vse na otroku prilagojen način.

BREAKDANCE 1-2 in tekmovalci (letniki 2007 in starejši) – možnost tekmovalnega teama

Posamezniku daje breakdance možnost izražanja skozi glasbo na svojevrsten način, saj vsak človek drugače interpretira glasbo, kar še posebej pride do izraza v najstniških letih. Naša mladinska fantovska break skupina pod tekmovalnim imenom FANATIK BREAKERS, katero sestavljajo Grega, Luka, Blaž, Patrik in Tristan so letos dosegli odlične rezultate:

DRŽAVNO PRVENSTVO PZS (18.-26.6.2016, Medvode, SLO)
3. mesto BREAK DANCE TEAM MLADINCI ˝Fanatik Brekers˝
IDO EVROPSKO PRVENSTVO (8.-11.6.2016, Ostrava, Slovaška)
3. mesto BREAK DANCE TEAM MLADINCI ˝Fanatik Brekers˝
POKALN TURNIR PZS 2016 (6.2.2016, Ljubljana, SLO)
2. mesto BREAK DANCE TEAM MLADINCI ˝Tinaz Boyz˝